Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Zónová kvalifikácia na OH 2021 – deň druhý

Ani druhý deň zónovej kvalifikácie na Olympijské hry v Tokyu nám šťastie nepriniesol. Súťaž začínali kordisti. Ján Szalay /Akadémia šermu/ sa cez úvodné vyraďovacie kolo prebojoval do neúplnej 32 člennej eliminácie s dvomi víťazstvami na 19. mieste. Škoda prehry 5:4 s Portugalcom (Janko v tomto zápase viedol 4:2), v prípade výhry by do priamej eliminácie nastupoval z výhodnejšej pozície ako je 19. miesto. V zápase o postup medzi šestnásť najlepších sa stretol s Dánom Von der Ostenom, na ktorého šerm Janko nenašiel protizbraň. Zápas skončil víťazstvom Dána 15:7. V konečnom hodnotení Ján Szalay obsadil 19. miesto.

Z víťazstva na turnaji a postupu na Olympiádu sa mohli tešiť bratia Češi, pre ktorých po celodennom presvedčivom výkone ju po včerajšom víťazstve fleuretistu Alexandra Choupenitcha vybojoval kordista Jakub Jurka. Jablko nepadlo ďaleko od stromu. Jakub po vynikajúcich výsledkoch v mládežníckych kategóriach, dokazuje, že má na to aby v budúcnosti predčil vynikajúce výkony svojho dedka Jaroslava Jurku strieborného z Majstrovstiev sveta v roku 1985 a účastníka dvoch Olympijských hier v rokoch 1976 a 1980. Jakubovi k jeho vynikajúcemu úspechu gratulujeme! Zaujímavosťou turnaja je, že víťaz a aj strieborný medajlista Švéd Svensson sa stretli už v prvom kole, aj v tomto zápase dominoval Jakub Jurka, v tejto skupine šermoval aj náš Ján Szalay.

Ján Szalay nastupuje na prvý zápas

Presne na obed zahájili súťaž fleuretistky. Aj v tejto zbrani sa zišla silná konkurencia. Medzi hlavné favoritky patrili: mladá Izraelčanka Pustilnik, ktorá sa pripravuje v USA a len pred necelými tromy týždňami si na Majstrovstvách sveta junioriek v Káhire vybojovala striebornú medajlu, skúsená Poľka Martyna Jelinska, ktorá sa medzi iným môže pýšiť aj titulom Majsterky Európy do 23 rokov, Rumunka Malina Calugareanu, ktorá ako 20 ročná si možnosť účasti na OH v Riu vybojovala na zónovej kvalifikácii v Prahe, skúsená Ukrajinka Kateryna Chentsova a aj domáca pretekárka Maria Marino, ktorá sa na súťaž pripravovala v Taliansku v klube Frascatti pod vedením talianskeho majstra. Naša šermiarka Kitti Bitterová absolvovala úvodné vyraďovacie kolo s 3 víťazstvami a 2 prehrami a do 16 člennej eliminácie bola nasadená na 7 mieste. V zápase o štvrťfinále sa stretla s Češkou Bímovou, z ktorou prehrala 5:4 aj v úvodnom kole. Žiaľ ani eliminačný zápas sa nevyvíjal podľa predstáv našej pretekárky a nakoniec súperke podľahľa 15:7. Kitti obsadila 10. miesto z 19 pretekárok. Víťazkou turnaja sa stala Martyna Jelinska, ktorá vo finále porazila Španielku Mariu Marino.

Pred zápasom: Bímová /CZE/ – Bitterová /SVK/

Zónová kvalifikácia je osobitným typom súťaže – nedá sa prirovnať k žiadnej inej. Kladie enormný tlak na psychiku šermiarov a šermiarok. Z výsledku sa teší jedine víťaz, pre ktorého je víťazstvo na kvalifikácii vstupenkou na Olympijské hry, a kým na ostatných súťažiach sa finalisti (medajlisti) tešia z úspechu, na Zónovej kvalifikácii je výsledok druhého, tretieho… posledného “rovnako” neúspechom. Usporiadateľ vyhodnocuje len víťaza, ktorému dáva symbolickú kvalifikačnú kartu na nastávajúce Olympijské hry. Často sa stáva, že favoriti na tomto turnaji enormný psychický tlak nezvládnu a kvalifikáciu pokazia. V Madride vo fleurete mužov, fleurete žien a aj v korde mužov sa tentokrát veľké prekvapenia nekonali, víťazi ktorí si kvalifikáciu vybojovali patrili medzi favoritov na postup.