Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Branislav Lančarič na zásah od celkového víťazstva.

Po vyše roku a štvrť sa turnaja dočkali aj mladší šermiari a šermiarky zo Šamorína. Využili prvú možnosť, ktorá sa naskytla a na pozvanie usporiadateľa, s ktorým ich spája maximálna zanietenosť a veľká láska k šermu vycestovali na v minulosti veľmi dobre obsadzovaný, už XIV. ročník turnaja “European Fencing Festival”, ktorý organizuje klub Warta Poznaň. V tomto roku kvôli pandémii Covid 19 okrem Klubu šermu šamorín, túto možnosť využil len jeden Švédsky klub, takže turnaja sa zúčastnili len pretekári a pretekárky z Poľska, Švédska a Slovenska. aj napriek nižšej medzinárodnej účasti bol turnaj organizovaný na výbornej úrovni, naši šermiari mali možnosť čo sa organizácie týka zažiť turnaj podobajúci sa elitným turnajom v kategórii kadetov až seniorov, pričom aj športová úroveň bola veľmi vysoká, veď Poľské mladé talenty patria medzi najlepších v Európe.

Na štart v štyroch kategóriách (U15, U13, U11 a U9) sa postavilo 293 mladých šermiarov a šermiarok, medzi ktorými sa naši mladí talentovaní pretekári a pretekárky nestratili. V sobotu na turnajoch dievčat im síce postup do finálovej osmičky ušiel o vlások (v kategórii U15 prehrala Rebeka Forgách z Emiliou Szefera z Torunskej Akademie Fleuretu 15:8 a skončila na 12. mieste, podobne dopadla aj Anna Valacsay v kategórii U13, ktorej cestu do osem-členného finále prerušila neskoršia víťazka turnaja Karolina Makovská z Gdanskej školy šermu, ktorá výrazne dominovala nad ostatnými účastníčkami. Anna Valacsay nakoniec skončila na 16. mieste. Vtejto kategórii štartovala aj o rok mladšia Nina Forgách, ktorá skončila na 38 mieste spomedzi 63 pretekárok. V kategórii U11 už naša mladá nádej Martyna Pošvancová v zápase o postup medzi najlepších osem viedla nad neskoršou striebornou Olgou Pisarevič 7:5, posledný rozhodujúci zásah sa jej však dať nepodarilo a z víťazstva a postupu do osem-členného finále sa tešila šermiarka gdanskej školy šermu, ktorá nakoniec zvíťazila 8:7.

Braňko Lančarič z osobným trénerom Vojtechom Fehérom

V nedeľu boli na rade turnaje v kategóriách chlapcov. Klub šermu sa turnajov zúčastnil len v kategóriách U15 a U13. V kategórii U13 nás zastupoval Denis Trestyánszki, ktorý predviedol pekný bojovný výkona v konečnom hodnotení bol klasifikovaný na 21. mieste spomedzi 61 štartujúcich. Najlepší výsledok zo Slovenských pretekárov a pretekárok dosiahol Branislav Lančarič (tréner – Vojtech Fehér), ktorý v elitnej kategórii U15 sa dobrým šermom bez problémov prebojoval až do finále, kde ho čakal najlepší poľský šermiar tejto kategórie v súčasnosti: Jakub Fogt z klubu Polonia Leszno 1912. Napínavý zápas, ktorý sa vyznačoval tým, že vedenie sa plynule prelínalo medzi oboma šermiarmi, ktorý v tomto zápase vytiahli všetky svoje tromfy a triky, pričom ani jednému sa nepodarilo odskočiť od súpera o viac ako 2-3 zásahy nakoniec vyústilo do najnapínavejšieho zakončenia. Tesne pred koncom zápasu sa Poliakovy zvýšením agresivity podarilo zatlačiť nášho pretekára do defenzívy a odskočiť od Lančariča na 12:14 pre súpera. Braňko sa však nevzdal a takticky veľmi vydarenými akciami dorovnal na 14:14. Pri poslednom zásahu mal však viac šťastia do konca veľmi sebavedomo šermujúci Poliak, ktorý sa nakoniec radovaľ z ťažko vybojovaného víťazstva. Napriek tomu, ak berieme do ohľadu, že v Poľsku sa aj počas pandémie organizovali súťaže a sústredenia, pričom naši pretekári a pretekárky ešte nedávno museli vyše 3 mesiacov stáť boli dosiahnuté výsledky veľmi dobré.