Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

MEJ 2022 Nový Sad – Nechýbalo veľa

Po dvoch rokoch od posledných Majstrovstiev Európy juniorov svitá na lepšie časy. Naše mladé družstvo fleuretistov odvtedy vykonalo kus práce. Kým pred dvoma rokmi v Poreči ešte štartovali v kategórii kadetov (U17), sa im v tejto sezóne ako prvoročným juniorom podarilo splniť kritériá k účasti na juniorských Majstrovstvách Európy, kotré sa konajú v Novom Sade, v Srbsku. Štvorica pretekárov /Leopold Kuchta, Árpád Fazekas, Bendegúz Gyorgy a Ákos Pirk/ aj napriek veľmi nepriaznivým tréningovým podmienkam, ktoré má na svedomí pandémia Covid 19, dokázala tvrdo, veľmi cieľavedome a motivovane pracovať, čo sa odzrkadlilo počas sezóny zlepšujúcimi sa výsledkami na Satelite FIE a Svetových pohároch juniorov. Cielom tohto mladého družstva doplneného o Zoltána Sármánya bolo v tejto sezóne osvojiť si spôsob boja a taktiku v zápasoch na 5 zásahov, aby sme dokázali bez problémov postupovať z úvodného kola a zároveň dosiahnuť výraznejšie výsledky hlavne v súťaži družstiev. Toto sa našim pretekárom v závere sezóny aj podarilo.

Na juniorských Majstrovstvách Európy štartovalo 89 šermiarov z 26. krajín. Naši pretekári boli do skupín úvodného kola nasadzovaní na 3-4 mieste. Aj keď začali veľmi nervózne, ani jeden nemal problém s postupom. Leopold Kuchta postupoval so 4. víťazstvami a 2. prehrami, rovanko aj Ákos Pirk 4V/2P, Árpád Fazekas nakoniec šermoval v 6. člennej skupine (chýbal Španiel). Začal nervózne, po smolných prehrách s Rakušanom a Moldavcov sa však upokojil a dokázal poraziť talentovaného Maďara, finalistu SPJ v Aix en Provance Alberta Bagdánya a aj Taliana Martiniho. Nakoniec Árpád postupoval s 3. víťastvami a 2. prehrami. Podobná nervozita charakterizovala aj nášho štvrtého pretekára. Bendegúz Gyorgy nakoniec postupoval zo 7. člennej skupiny s 3. víťazstvami a 3. prehrami, pričom sa mu v dobrom zápase podarilo poraziť aj bronzového medajlistu z posledných Majstrovstiev Európy juniorov Čecha Mareka Totuška, ktorý sa v celej sezóne pripravoval v Taliansku.

Z prvého kola všetci naši pretekári postúpili hladko. Najlepšie bol do neúplnej 128 člennej eliminácie nasadený Ákos Pirk (25.miesto), Leopold Kuchta (34.miesto), Árpád Fazekas (37.miesto) a Bendegúz Gyorgy (45.miesto). V zápasoch o postup do 64 člennej eliminácie mali všetci voľný los. Zápasy o postup do elitnej tridsaťdvojky už všetci nezvládli. Ákos Pirk mal asi najväčšiu smolu, keď po vydarenom prvom kole a dobrom nasadení do eliminácie (25.miesto), sa jeho súperom stal 40. nasadený Francúz Eliot Chagnon, ktorý nakoniec vybojoval bronzovú medailu. Tohto pretekára si Ákos tak skoro naozaj nezaslúžil. Osudovým sa mu stal stred zápasu, v úvode do stavu 4:4 dokázal byť súperovi rovnocenným partnerom, potom po zle zvolenej taktike pomohol súperovi odskočiť na 9:4. Vtedy Ákos pridal na agresivite, zjednodušil prípravu a nakoniec zase po rovnocennom boji (6:6) prehral s prijateľným rozdielom 10:15. Škoda pokazeného stredu zápasu. Podobne dopadol aj Bendegúz, ktorý na technicky aj takticky lepšie zašermujúceho Poliaka Adama Jakubowského nevedel nájsť protizbraň a hladko prehral 4:15. Leopold Kuchta bez problémov vedúc od úvodu zápasu porazil Angličana Lachlana Jarvieho 15:10. Árpád Fazekas postupoval ešte hladšie, keď s veľkým prehľadom nedal šancu o rok mladšiemu Holanďanovi Michaelovi Dijsktrovi, ktorý sídli na druhom mieste Európskeho pohára kadetov. Konečný výsledok 15:5 odzrkadluje výkonnostný rozdiel medzi Árpádom a Holandským súperom. V top tridsťdvojke sme už žiaľ tak potrebné športové šťastie nemali. Leopold Kuchta narazil na veľmi agresívne šermujúceho Francúza Anasa Ananeho, ktorý stopercentne využil svoju dynamiku a nedal nášmu pretekárovi šancu (zápas skončil 6:15). Árpád Fazekas sa v boji o postup medzi najlepších 16 stretol s o dva roky starším Talianom Giuliom Lombardim (nasadeným ako č.5), na ktorého dlho nevedel nájsť protizbraň, skúsený Talian do poslednej tretiny nastupoval s vedením 2:6. V tejto tretine dokázaj aj Arpád zmeniť a vytiahnuť z repertoára silný tromf, ktorý ho dostal späť do hry. Tesne pred uplynutím času vyrovnal na 7:7. Zápas nakoniec rozhodol doslovne zlatý zásah. Šťastie sa priklonilo k Talianovi, ktorý po tomto víťazstve s prehľadom zvíťazil postupne nad Poľským, Maďarským a dvoma Francúskymi súpermi a nakoniec sa stal Majstrom Európy juniorov.

Aj keď naši chlapci nedosiahli výraznejší úspech, patrí im veľká gratulácia. Posledné roky preukazujú výrazné zlepšenie a ak vezmeme do úvahy fakt, že v tejto kategórii budú štartovať ešte ďalšie dve sezóny (L.Kuchta jednu sezónu), máme sa na čo tešiť. Chválihodné je aj to, že v porovnaní so súpermi, ktorí nás porazili (ITA, FRA, POL), majú tieto krajiny desiatky ba až stovky klubov a šermiarov v tejto kategórii. Na Slovensku máme v súčasnosti iba dva fleuretové kluby s piatimi juniormi, z ktorých štyria na MEJ štartovali 🙂 .

Zľava: Bendegúz Gyorgy (48.m.), Ákos Pirk (37.), tréner Jozef Nagy, Árpád Fazekas (30.m.), Leopold Kuchta (27.m.)