Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

MEK 2022 – Branislav Lančarič v TOP 32.

V piatok sa na Majstrovstvách Európy kadetov v Novom Sade predstavil náš posledný zástupca. Na rade boli súťaže vo Fleurete kadetov a v korde kadetiek. Za Slovensko vo fleurete šartoval na Svojich prvých Majstrovstvách Branislav Lančarič z Klubu šermu Šamorín.

Braňko po dobrom úvode prvých zápasoch stratil istotu a nakoniec z prijateľnej skupiny postupoval z 3 víťazstvami a 3 prehrami /škoda prehry s Holanďanom Djikkstrom (2.miesto v Európskom pohári kadetov 2021-22) 4:5, v tomto zápase mal branko určite na víťazstvo, chýbala len sebadôvera, a zápasu 3:5 S Danielom Jurasom /LTU/ trénujúcim vo Veľkej Británii (tento zápas branko neyvládol hlavne psychicky) .

Do neúplnej 64 člennej skupiny bol nasadený na 44. mieste. V nervy drásajúcom zápase o TOP 32 Branko striedal lepšie okamžiky s horšími nakoniec najtesnejším rozdielom 15:14 porazil 21. nasadeného Angličana Ulfertsa Kilpatricka. V zápase o postup do TOP 16-ky sa stretol s neskorším finalistom Talianom Zanardom, proti ktorému prvý krát počas súťaže nastupoval sústredený, kľudný, čo sa odzrkadlilo v úvode zápasu, v ktorom Braňko dokázal viesť 5:0. Akonáhle však Braňko pocítil šancu zmenil, namiesto dobrej práce so vzdialenosťou sa začal ponáhľať, akcia striedala akciu chýbala príprava, čo skúsený Talian okamžite využil a nielenže vyrovnal stav zápasu, ale odskočil na 5:9. Za tohto stavu Braňko začal pracovať konzekventnejšie, agresívnejšie a dokázal priblížiť sa k súperovi na 11:12. Záver však patril už kľudnému Talianovi a zápas nakoniec skončil 12:15 v prospech Andrea Zanardu.

Branislav Lančarič /tréner Vojtech Fehér/ nakoniec skončil na 32. mieste spomedzi 77 pretekárov. Víťazom turnaja a Majstrom Európy vo fleurete kadetov na rok 2022 sa stal Maďar Ambrus Budaházy, ktorý vo finále porazil svojho oddielového kolegu Álmosa Bálinta. Bronzové medajle si odnášajú Numa Crist /FRA/ a Jamie Cook /GBR/.

Z ľava: Valters Kaulakans /LAT/, Branislav Lančarič /SVK/