Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

M-SR 2023 – 3.deň. Majstrovské Tituly brali Akadémia šermu a Šamorín.

Šamorín 8.6.2024 – Tretí deň Majstrovstiev Slovenska priniesol veľké boje a neočakávané výsledky. O titul Majstra Slovenska sa bojovalo v kategóriách: kord kadeti a kadetky, fleuret mladší žiaci a mladšie žiačky, fleuret juniori a juniorky. Súboje sa skončili veľkou dominanciou klubov Akadémia šermu Bratislava a KŠ Šamorín, ktoré brali všetky Majstrovské tituly, pretekári a pretekárky AŠ Bratislava v korde a pretekári a pretekárky KŠ Šamorín vo fleurete.

V korde kadetov jednoznačne dominoval Adrián Grunnert, ktorý k Titulu Majstra Slovenska juniorov (U20) pridal titul aj vo vlastnej kategórii kadetov (U17). Vo finále porazil svojho oddielového kolegu Lukáša Hluchého 15:8. Bronzové medaily brali Marek Miko tiež z Akadémie šermu Bratislava a Oliver Galajda z Klubu šermu Snina. Do finálovej osmičky sa prebojovali len ďalší šermiari z KŠ Snina Gabriel Ganaj (5.miesto), Ján Harmaňoš (8.miesto) a z akadémie šermu Bratislava Peter Kerúľ (6.miesto), Filip Hluchý (7.miesto).

V súťaži družstiev sa zrodilo prvé väčšie prekvapenie, keď sa na základe súťaže jednotlivcov predpokladalo, že o prvé dve miesta zabojujú Akadémia šermu Bratislava A a Klub šermu Snina A. Prekvapilo však druhé družstvo Akadémie šermu, ktoré dokázalo v semifinále poraziť A družstvo Sniny výrazným rozdielom 10-tich zásahov 45:35. Ďalšie prekvapenie sa už nekonalo. Vo finále si A družstvo Akadémie šermu v zložení (A.Grunert, L.Hluchý, P.Kerúľ, L.Miko) poradilo s B družstvom (F.Hluchý, L.Mravec, F.Šťasný) hladko 45:31 a o tretie miesto A družstvo Sniny (O.Galajda, G.Ganaj, J.Harmaňoš, J.Kazík) porazilo oddielových kolegov – B družstvo Sniny (M.Iliško, L.Mokráň, F.Repko) 45:39.

V korde kadetiek sa finálový zápas stal Bratislavským derby keď sa v ňom stretli kordistky Viviana Hubinská z Akadémie šermu Bratislava a Zuzanan Tulejová z klubu BŠK Martinengo Bratislava. Lepšie pripravenou nakoniec bola Viviana Hubinská, ktorá v zápase jednoznačne dominovala (15:7) a do svojej zbierky si odnáša Titul Majsterky Slovenska 2024 v kategórii kord kadetky. Tretie miesta vybojovali Nataša Štefániková tiež z klubu Akadémia šermu Bratislava a Elle Rosenbergorová, ktorá zachraňovala reputáciu východného Slovenska z Klubu Willard Košice.

Vo fleurete mladších žiakov sa prekvapenie nekonalo. Do finále sa prebojovali dvaja Šamorínčania, ktorí z celej súťaže vyčnievali. Nakoniec zvíťazil vekovo mladší, ale šermiarsky vyzretejší Filip Klačman 10:7. Na tretí stupienok sa postavili Tomáš Puha z Klubu šermu Šamorín a Peter Šalkovič z klubu STU Bratislava.

Titul v súťaži družstiev sa stal ľahkou korisťou družstva KŠ Šamorín A /V.Čajka, F.Klačman,T.Puha/, ktoré ukončilo súťaž bez prehry.

Vo fleurete mladších žiačok bola situácia obdobná ako u chlapcov. Do finále sa podľa očakávania bez problémov prebojovali Blanka Boglárka Világhy a Tarka Sasinková. Nakoniec zvíťazila Blanka Boglárka Világhy, ktorá od začiatku zápasu prebrala iniciatívu a už od úvodného zásahu nikoho nenechala na pochybách o tom, kto je v zápase favoritom, Po poslednej Blankinej akcii svietilo na signalizačnom aparáte skóre 12:6. Bronzové medaile vybojovali vekom ešte len mini žiačky Karlina Kinga Világhy a Laura Horony obe z Klubu šermu Šamorín.

V súťaži Fleuret juniori sa diali veci. Prvým veľkým prekvapením bola prehra Ákosa Pirka vo štvrťfinále (po prvom kole bol nasadený ako č. 2.) s o dva roky mladším Tomášom Fričom (šermujúcim tiež za Klub šermu Šamorín, ale žijúcim a trénujúcim v Holandsku) pomerne hladko 12:15. Azda ešte väčšie prekvapenie sa zrodilo v semifinále, keď Branislav Lančarič po prvom kole bol nasadený do eliminácie ako č.1. prehral s tiež o dva roky mladším Cristianom Fuscom (šermujúcim za KŠ Šamorín, ale žijúcim a trénujúcim v Taliansku) 13:15. Jediným, ktorý potvrdzoval papierový predpoklad z trojice najskúsenejších šermiarov (A.Pirk, A.Fazekas, B.Lančarič) bol Árpád Fazekas ktorý celou súťažou prešiel bez jediného zaváhania o čom svedčia aj dosiahnuté výsledky (Fazekas-Ambrus 15:4, Fazekas-Frič 15-2, Fazekas-Fusco 15:3. Konečné poradie: 1.m. Árpád Fazekas, 2.m. Cristiano Fusco, 3.m. Branislav Lančarič a Tomáš Frič všetci KŠ Šamorín.

Prekvapenia sa však ešte neskončili. V súťaži družstiev sa očakávalo, že sa vo finále stretnú družstvá Klub šermu Šamorín 1 (A.Fazekas, C.Fusco, B.Lančarič) a Klub šermu Šamorín 2 (Á.Pirk, T.Frič, J.Rozmuš), ale že nakoniec vyhrá druhé družstvo Šamorína a to výrazným rozdielom 45:36, to už neočakával nikto. Kým Frič, Pirk, Rozmuš dokázali po súťaži jednotlivcov uchovať, ba dokonca zlepšiť svoj výkon, výrazný favorit zašermoval zle (pozitívne skóre +1 !!! dokázal vybojovať len Árpád Fazekas). Na treťom mieste sa umiestnilo družstvo Šamorín 3 (B.Ambrus, D.Trestyánszki, M.Pénzes), ktoré v boji o 3.miesto dokázalo zdolať tým STU Bratislava (D.D.Hoppe, R.L.Kollár, M.Kyselica, L.Semík).

O výborné fotografie z podujatia vyhotovil pán športový fotograf SOaŠV Ján Súkup si môžete pozrieť na Facebookovskej stránke Slovak fencing.