Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

ME U13 – Fleuretistka Blanka Boglárka Világhy “na bedni”.

Budapešť 29.06.2024 – Dnes sa konal prvý deň prvého ročníku Majstrovstiev Európy U14 a U13, ktoré sa síce v tomto roku dostal pomenovanie “European Youth Fencing Festival”, (názov Majstrovstiev Európy musí schváliť Kongres Európskej šermiarskej konfederácie a ten sa konal v tomto roku skôr ako sa dotvorili pravidlá pre kategóriu U13 a U14), takže prvý ročník nesie vyššie uvedený názov, ale už budúci rok toto podujatie ponesie názov ME U14-U13.

Slovensko do nového formátu Majstrovstiev Európy U14 a U13 vstúpilo výborne. Pričinila so o to hlavne odchovankiňa Šamorínskej fleuretovej liahne Blanka Boglárka Világhy, (osobný tréner Peter Forgách), ktorá zahájila súťaž vo veľkom štýle. Po prvom kole združenej súťaže 14 a 13 ročných fleuretistiek bola do hlavnej súťaže nasadená na 5. mieste. výbornými zápasmi v priamej eliminácii sa nakoniec prebojovala až “na bedňu” v zápase o postup do finále prehrala s Maďarkou Emmou Écska Danko, ale aj tak sa môže tešiť z bronzovej medaile z historicky prvých Majstrovstiev Európy U13. Majsterkou Európy sa stala Talianka Olivia Baroffio, striebornú medajlu vybojovala Maďarka Ecska Emma Danko a na treťom mieste skončili naša Blanka Boglárka Világhy a Španielka Honciu Ballester.

V kategórii U14 skončila na 7.mieste (v celkovej súťaži 10-ta, ale obe vekové kategórie vyhodnocovali zvlášť) Martina Pošvancová tiež z Klubu šermu Šamorín. V celkovom hodnotení sme mali obe pretekárky v TOP10 (3 P/olky, 2 Maďarky, 2 Slovenky, 1 Talianka, 1 Turkiňa, 1 Rumunka), ale len Slovenky boli aj z jedného klubu, čo aj v tejto kategórie odzrkadľuje nadštandardnú prácu trénerov, pretekárov a pretekárok Klubu šermu Šamorín.

K výborným výsledkom gratulujeme!

Z ľava: Tara Sasinková, Blanka Boglárka Világhy, Martina Pošvancová
Blanka Boglárka Világhy s dvojnásobným Olympijským víťazom a bývalým Prezidentom Maďarska pánom Pálom Schmittom