Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Na EH 2015 budú až traja naši šermiari!!!


Veľký úspech Slovenského šermu! Na prvé Európske hry, ktoré sa uskutočnia v júni 2015 v Baku sa kvalifikovali až traja naši pretekári.

Priamo z vybojovanej pozície v Svetovom pohári postúpila fleuretistka Michala CELLEROVÁ (tréner: Július Králik) z Klubu STU Bratislava. Náš kordista Ján Cipár, kordistka Dagmar Cipárová a fleuretista David Végh o právo účasti museli zabojovať na kvalifikačnom turnaji, ktorý sa v každej zbrani konal tento víkend v Budapesti a postupovali prví štyria pretekári.
Prvou postupujúcou v sobotu bola kordistka Dagmar Cipárová (Barániková) z klubu BŠK Martinengo. Štartovalo 18 kordistiek (18 štátov). Dagmar nevyšiel začiatok v skupine, ale s tromi víťazstvami a dvomi prehrami postupovala ako 9-ta nasadená. V osem finále vyradila Dánku Hooge 15:9 a vo štvrťfinále po absolútne taktickom boji vyradila dvojnásobnú olympioničku Rublevskú z Lotyšska, keď vyhrala v predĺžení na výhodu.
Druhým postupujúcim Slovákom bol fleuretista Dávid VÉGH (tréneri: Tamás Horony a Gergely Valacsay) z klubu KŠ Šamorín. Štartovalo 11 fleuretistov (11 štátov). David prvý rok štartuje aj v tejto vekovej kategórii, keďže je ešte len juniorom (veková kategória do 20 rokov). V skupine šermoval veľmi odvážne. Vyhral 3 zápasy zo štyroch a do eliminácie postupoval na výbornom 3. mieste. O postup do Baku sa stretol s Moldavcom Didičom, ktorého porazil 14:9.
Žiaľ podobný husársky kúsok sa nepodaril nášmu poslednému najmladšiemu zástupcovi, Jankovi CIPÁROVI, ktorý nastúpil až v nedeľu v mužskom korde.

Ak Slovenský Olympijský výbor potvrdí účasť našich kvalifikovaných pretekárok a pretekára na prvých Európskych Hrách 2015, tak po poslednej účasti slovenského šermiara na Olympijských hrách 1980 v Moskve, kde nás reprezentovala Katarína Ráczová-Lokšov (po 34 rokoch), bude mať slovenský šerm opäť zastúpenie na významnom športovom podujatí.

Obrovská gratulácia!!!