Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Tri finálové umiestnenia vo Wroclavy

Výborné výsledky dosiahli pretekári Klubu šermu Šamorín na megaturnaji žiakov “Challenge Wratislavia” vo Wroclavy.
Turnaj sa už 42 rokov koná vo Wroclavi vo všetkých troch zbraniach /fleuret, kord a šabľa/ a tohto roku sa ho zúčastnilo vyše 2900 !!!! detí zo 42 krajín sveta. Náš klub sa zúčastnil turnajov v šerme fleuretom
Chlapci súťažili v sobotu vo vekových kategóriách U11, U13 a U15. a dievčatá v nedeľu v tých istých kategóriách. Ráno o deviatej hodine začínali najstarší. Turnaja vo fleurete žiakov sa zúčastnilo 229 pretekárov z 26 krajín sveta. Náš klub a súčasne Slovensko reprezentovala trojica pretekárov.
Ákos PIRK – ktorý mal do konca januára na posledných dvoch Európskych pohároch kadetov z našich najlepšie výsledky, kvôli zraneniu však v tréningoch poľavil a na tento turnaj sa nevedel patrične pripraviť. Z prvého kola postupoval z tromi víťazstvami a tromi prehrami, úvodný zápas neúplnej 256 člennej eliminácie vyhral ale v ďalšom zápase o postup medzi najlepších 64 si už zo súperom neporadil – skončil v strede štartového poľa na 115. mieste. O to lepšie šermovali Arpád Fazekas a Bendegúz György, kým Arpád postupoval z úvodného kola so 5 výhrami a jednou tesnou prehrou s maďarským súperom, Bendegúz vyhral všetky svoje zápasi. Obaja boli priamo nasadení medzi najlepších 128 pretekárov a po celodenných bojoch sa postupne večer o deviatej hodine prebojovali medzi najlepších osem pretekárov. V zápase o semifinále šermovali proti sebe. V zápase zo začiatku viedol Bendegúz až do 10:6, tu sa Arpádovi parádnym finišom podarilo vyrovnať stav na 10:10, ale záver patril zase Bendegúzovi. V zápase o postup do finále sa Bendegúz stretol s Francúzom Anasom Ananem, ktorý začal s veľkým rešpektom. Postupne sa mu však podarilo vytvoriť a zvyšovať náskok, ktorý už Bendegúz nevedel odstrániť a nakoniec vyhral nielen zápas s bendegúzom ale aj finále.
3. Miesto Bendegúza Györgya a 7. miesto Arpáda Fazekasa na tomto megaturnaji je skvelým výsledkom. V kategórii U13 sme najviac očakávali od dvojice Branislav Lančarič a Daniel Botló, hoci obaja štartovali na turnaji po nie ideálnej príprave žiaľ v posledných mesiacoch sa príliš často potýkali zo sezónnymi chorobami. Nakoniec najlepšie v tejto kategórii skončil Simon Gyén, ktorý v nej bude štartovať ešte aj o rok. Skončil na pre neho veľmi dobrom 66. mieste z 278 pretekárov z 26 krajín. V kategórii U11 sme sa prezentovali z azda najsilnejšou zostavou. V tejto kategórii máme v klube veľa talentovaných mladých pretekárov z ktorých , hociktorý vie zabojovať a dosiahnuť výraznejší úspech. O tom svedčí aj to že medzi najlepších 32 pretekárov spomedzi 185 šermiarov sa prebojovali až štyria naši. Máté Ciordás nakoniec skončil na veľmi peknom 20.mieste, Gáborka Bukor na mieste 19-tom. Jakubko Rozmuš, žiaľ zápas o postup do osemčlenného finále nezvládol. V úvode zápasu viedol 3:1 koniec však patril súperovi, napriek tomu je 12. miesto výborným výkonom. Medzi najlepších osem sa prebojoval Bence Ambruš, ktorý nakoniec skončil na super 5. mieste.
V nedeľu v súťaži dievčat sa nám až tak nedarilo. Štartovali sme v prevažnej väčšine prípadov s pretekárkami, ktoré vo svojich kategóriách boli o rok mladšie ako súperky. Najďalej to dotiahla Anna VALACSAY v kategórii U11, ktorá skončila spomedzi 147 pretekárok na peknom 35. mieste.

K výborným výsledkom gratulujeme!!!